Biografie

Atelier

Kees Kooij [1935]

Elke kunstenaar heeft zo zijn eigen verhaal over wat hem drijft en wat zijn werk zou kunnen betekenen. Dit kan namelijk in veel gevallen verhelderend werken. Kees Kooij heeft daar zijn eigen opvattingen over. Wat hij creëert moet immers voor zich zelf spreken, aldus Kees.

Om de kijker toch niet volslagen blind te laten proeven van het werk van Kees Kooij het volgende over de maker en wat uit zijn handen komt.
Als oudste zoon van een boomkweker, was het uiteraard de bedoeling dat hij ooit het bedrijf van zijn vader zou overnemen.
Zoals het hoorde ging Kees naar de Rijkstuinbouwschool, maar hij merkte gaandeweg dat dit niet de richting was die hij ambieerde.
Zijn hart lag bij het creatief bezig zijn. Het volgen van kunstonderwijs was echter gezien de omstandigheden uitgesloten. Om zijn passie te bevredigen ging Kees werken bij een atelier dat decors maakte voor theaterproducties. Bij dit bedrijf kon Kees zich naar hartelust uitleven.
In diezelfde periode ging Kees zich toeleggen op portretschilderen. Daarop volgde een periode van het schilderen van stillevens. Stap voor stap kwam hij terecht op de huidige stijl, het schilderen van landschapsschoon en dorpsgezichten.

Wie traditionele landschappen of dorpsgezichten verwacht is bij Kees aanhet verkeerde adres. Kees is slechts geïnspireerd door het landschap, doch gebruikt zijn eigen visie op de realiteit. Realistisch dus, niet naturalistisch.
Kees schildert de essentie van de dingen zoals waarschijnlijk alleen hij ze ziet. In zijn schilderproces bouwt hij geometrische composities van kleurrijke vlakken met horizontale en verticale lijnen op.
In elk schilderij vind je een strijd van de kunstenaar om tot een eigen bevredigend evenwicht te komen. Steeds zoekend naar de volmaakte lijn en naar de meest expressieve kleurcomposities.

De kleuren en het lijnenspel die voor Kees zo belangrijk zijn en als het ware het verhaal van de ontdekkingstocht van de kunstenaar door de natuur vertellen.
Een verhaal waar je vrolijk van moet worden getuige het zonnetje dat in elk schilderij te zien is. Het zonnetje dat voor Kees geldt als symbool van blijheid.
De schilderijen van Kees neigen enigzins naar de naïeve schilderkunst. Bomen zijn bijvoorbeeld geen echte bomen, maar toch herken je ze en accepteer je ze als zodanig. Ditzelfde geldt in feite ook voor zijn kleurgebruik. Hierdoor treedt er dan ook geen vervreemding op voor de toeschouwer.expo

5 thoughts on “Biografie

 1. Beste fam. Kooy,

  Ik zat even op uw site te kijken, en Ik wil u even mijn complimenten geven voor de mooie site.
  Er staan weer mooie werken op die u gemaakt heeft.

  Wij hopen uiteraard dat het goed mag gaan met u beiden.

  Fijn Pinkster weekend.

  Vriendelijke groet, Coby en Henk van Beek ( Bedden )

 2. hoi
  ik moest van mijn school kleurrijke schilderijen opzoeken en ik vond deze prachtige site maar ik vroeg me af of u de jaar van wanneer de schilderijen gemaakt zijn kunt opschrijven ?!!?
  ga zo door;)
  groetjes senai

 3. Prachtige schilderijen, mooie kleurkeuze en compositie, hier wordt ik vrolijk van, een genot om naar te kijken.
  Dit is heel wat anders ga zo door, en nog heel veel schildergenot toe gewenst,
  met vriendelijke groet van Wim Kieboom

 4. was vorige week met mijn zeilboot in stavoren.
  mijn kleindochters anna en olivia waren ook mee (vacantie!!) en zij hadden de expositie al gezien toen ze mij er mee naar toe namen. want dat moest opa beslist zien zeiden ze. geweldig!!
  ook leuk was het gesprek van de schilder met anna en olivia en zijn vraag welke vindt jullie de mooiste.
  na een zeer kritische rondgang wisten ze het.
  hun keuze was een werk van zijn dochter.
  helaas heb ik thuis net 2 nieuwe kunstwerken hangen, anders wist ik het wel.

 5. Beste Kees,

  Wat een mooie site en mooie nieuwe werken.
  Jouw werk dat je gebaseerd hebt op een bezoekje aan mijn schoonouders in Gemonde (Brabant) hangt nog steeds bij ons in de huiskamer, inmiddels in Uden. Heel leuk om op de foto op jouw ‘biografie’ pagina te zien hoe jij aan het werk bent aan dat/ons doek! Ik geniet er nog steeds naar jouw impressie van Gemonde te kijken. Dank je wel, het ga je goed.
  Franci Weijts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *